Det gode kæresteforhold

Jalousi, kontrol og manglende grænser er oftest elementer i et problematisk kæresteforhold. Som rådgiver kan du få den unge til at forholde sig til de ting ved, at I sammen taler om dem.

Det kan være relevant, at du taler med den unge om, hvad han eller hun ser som en god kæresterelation. Forsøg at få den unge til at sætte ord på, hvordan han eller hun drømmer om, at man opfører sig over for hinanden i et forhold.

 

Du kan for eksempel spørge den unge:

  • Hvad er jalousi et udtryk for?
  • Hvor langt er det rimeligt at strække sig for at føje kærestens jalousi?
  • Hvor meget skal han eller hun efterleve kærestens ønsker og begrænse sine egne fritidsinteresser, venner og familie? Skal den unge give efter for sin kæreste seksuelt?
  • Hvor går grænsen for, hvad den unge har lyst til at gøre med sin egen krop?
  • Hvad er en god måde at skændes og diskutere på?
  • Hvad ville den unge råde sin ven eller veninde til, hvis de stod i samme situation?

 

Tal om værdier

Som rådgiver kan du tale med den unge om hvilke værdier, han eller hun sætter højt.
For eksempel kan den unge komme til at legitimere volden, hvis kæresten har haft en dårlig opvækst eller har andre problemer, for eksempel med misbrug. Det kan give den unge en følelse af at svigte én, der har det svært. Der er gode værdier forbundet med ikke at ville svigte et andet menneske. Det kan være udgangspunktet for en snak med den unge om, at værdier som omsorg for andre mennesker skal overføres til den unge selv.

 

Hvis den unge fortsætter med at leve i et voldeligt parforhold, svigter den unge sig selv.
Præsenter den unge for tanken om, at det at bede om hjælp er et udtryk for styrke og ansvarlighed over for den unge selv.

 

“Jeg vidste på en måde godt, at det ikke var min fejl. Men jeg havde alligevel en følelse af, at det var det måske. Det var også grunden til, at jeg ikke snakkede med nogen om det. Jeg begyndte simpelthen at blive i tvivl, om det var ham, eller om det var helt normalt og det bare var mig, der var hysterisk.”
- Tanja, 25 år